Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZOP Benešov u Semil

17. 5. 2009

V posledních 14 dnech jsme se s Jessinkou staly pravidelnými návštěvnicemi ZKO Semily - byla jsem domluvená s panem Houhou a Nikol Valečkovou na tréninku poslušnosti, nebo-li přípravou na zkoušky ZOP. Jessie je velmi dobře ovladatelná fenečka, takže tu nejzákladnější poslušnost jsme měly už dávno docela zvládnutou, ale nevěděly jsme, na co si dát při zkouškách pozor, co a jak přesně cvičit, naučila jsem se podávat hlášení  a také jsme bojovaly s pár problémy. Např. od malička jsem Jess učila, aby si mě na vycházkách hlídala a nestal se z ní zdrhací bígl - výsledkem bylo to, že se ode mě při povelu volno sice vzdálila (příp. zůstala kousek ode mě a čekala, co bude), ale po určité vzdálenosti se zase sama vracela, aniž bych ji přivolávala. V praxi je to báječné, ale na zkouškách bohužel nežádoucí  Také jsme měly velký problém s povelem "vstaň", protože si Jess okamžitě zpátky sedala... Vše jsme tedy pečlivě cvičily a tréninky agility jsme šouply na nějaký čas úplně na stranou....

V neděli ráno mi nebylo dobře od žaludku - zapracovaly nervíky, nevyspání a včerejší náročný agiliťácký den. Naštěstí kolem sebe pan rozhodčí Rudolf Baudyš šířil dobrou náladu a snažil se o to, aby se nikdo nestresoval a aby všichni dělali zkoušky s úsměvem, jakoby o nic nešlo, aby byli i pejsci v pohodě. Na řadu jsme s Jessie šly hned jako druhá dvojice (s Olčou a brabantíkem Baccem) - Olina šla na odložení a my jsme začaly poslušností. Za povel "volno" šel bohužel bodík dolů, ale to jsem čekala,. Jinak Jessinka hezky ťapkala, dělala vše tak, jak má a dokonce i obávané "vstaň" proběhlo úplně bravurně  Bodík jsme ještě ztratily při povelu "vlevo vbok", kdy si Jessie nepřisedla úplně k mé noze a zůstala trochu pootočená - ale to bylo způsobené únavou z včerejších závodů. Po provedení cviků jsme šly na odložení. To jsme měly zmáknuté dokonale už z cvičení na BZH, takže proběhlo bez problémů.

 

Obrazek

 

 V druhé části nás čekalo cvičení ve skupině - vše probíhalo hladce. Myslím, že největší obavy měl každý z odložení pejsků v řadě. Naše skupina se skládala ze 4 veselých bíglíků a 1 brabantíka, takže obavy byly určitě na místě. Navíc v místě zvoleném pro odložení lítalo velké množství much, komárů a jiných okřídlených potvor, které pesany nenechaly na pokoji. Všem asi nejvíc zatrnulo v okamžiku, kdy se jeden bíglík posadil a začal se drbat. Naštěstí na něj ostatní pejsci nereagovali a dotyčný si pak zase lehnul. Poté nám zbývalo jen přenášení psů s košíkem a chůze po nepříjemném materiálu, což byla už brnkačka. Ufffff, a je to za námi, všichni do jednoho jsme si mohli oddechnout a jít na kafčo a hranolky 


Vyhlášení opět probíhalo v přátelském duchu a světe div se, Jessinka se umístila na krásném 4. místě z celkového počtu 11-ti pejsků! Získaly jsme 96 bodíků s hodnocením výborná! To je víc, než jsem vůbec doufala a jsem moc ráda, že je to za námi. S cvičením poslušnosti rozhodně nekončíme, pořád je co zdokonalovat, takže se třeba někdy ještě na nějakou tu další zkoušku (ZPU1 nebo ZZO) vydáme  Jako priorita u nás zatím zůstává agility, protože Jessinku baví ze všeho nejvíc a na parkur se vždy hrozně moc těší. Ale samotné cvičení poslušnosti má také něco do sebe. Poznala jsem, že z tréninků poslušnosti je Jess mnohem unavenější než z agility - po příjezdu z cvičení vždy okamžitě odpadla do pelíšku a vyčerpáním usnula, i když zase tak dlouho necvičila. Pro pejska je to především větší psychické zatížení - pořád se musí soustředit, musí si páníka hlídat a dávat pozor na jednotlivé povely atd., takže se unaví mnohem dřív a mnohem intenzivněji, než při zaběhnutí agiliťáckého parkuru.

Obrazek

Tímto tedy ještě jednou děkuji Nikol a panu Houhovi za báječný přístup a za všechen čas, který nám věnovali, a také za to, že nám oba v neděli přišli fandit a držet palečky  Velký dík samozřejmě patří i Janě a Julce z Be Happy Semily, které nedělní zkoušky ZOP v Benešově u Semil pořádaly!

Za fotografie děkujeme panu Houhovi a také "Yafary"-smečce 

 

Náhledy fotografií ze složky ZOP Benešov u Semil